неделя, 11 септември 2016 г.

CHANEL N°5 L’EAUСъществува един легендарен парфюм, който няма нужда от представяне и това винаги е бил N°5 на CHANEL. Създаден е преди близо 100 години през 1921 г. и от тогава не е спирал да омагьосва жени и мъже по целия свят.
За  N°5 са изписани стотици страници, посветени са му книги и документални филми, за това няма да се впускам в исторически разкази относно създаването му или различните интерпретации, които са лансирани през годините. Вместо това ще ви разкажа мъничко от "моята история с N°5" и разбира се впечатленията ми от най-новата версия, наречена просто L’EAU или ВОДА.


Обичам N°5 от много, много години. Още като дете изпитвах невероятен респект от малкото шишенце, което стоеше на тоалетката на баба ми (версия eau de toilette). Интересното в случая е, че тя никога не го е носила, защото не харесва силни аромати, но го пазеше през всичките тези години като малка ценност. След повече от 25 години шишенцето е все още при нея и си ухае все така прекрасно.
През годините N°5 е имал невероятно красиви рекламни филми, но винаги ще го запомня с този, режисиран от Люк Бесон.
Магическата музика на Дани Елфман (част от саундтрака на "Едуард Ножиците"), красивата  "червена шапчица" Естела Уорън, заснежен Париж...
Още тогава за мен N°5 беше олицетворението на всичко разкошно, изящно, луксозно и бляскаво. През годините всички рекламни кампании на N°5 имат своето магическо очарование и след Le Loupe друг вечен любимец ми е рекламата с Никол Кидман, режисирана от Баз Лурман.
Смятам, че N°5 е от тези парфюми, които сами избират собственика си, а не обратното.
Или го обичате и ще го обичате вечно или не може да го понасяте. Някакси няма средно положение.

Най-новата интерпретация на N°5 носи името L’EAU и е създадена от Оливие Полж.
Оливие е син на Жак Полж, един от най-добрите парфюмеристи на всички времена и създател на парфюмната вода N°5. Според Оливие Полж N°5 L’EAU не е разводнена, свежа или по-лека версия, а съвършено ново олфакторно преживяване: N°5 на днешния ден.

Още при първото пръсване на кожа се влюбих в новия аромат. Ако до сега N°5 Eau Premiere беше по-модерната, свежа и бълбукаща като шампанско версия, то N°5 L’EAU е поне едно стъпало отгоре. В N°5 Eau Premiere от самото начало се усеща острият цитрусов и алдехиден аромат, който остава на кожата и дрехите много часове. При N°5 L’EAU началните цитрусови нотки са сладки и нежни и след около 10 минути повече не ги възприемам. В N°5 L’EAU няма нищо остро, натрапчиво, грубо и нахално. 


Истинската наслада започва най-късно при сърцевината на парфюма. Въпреки, че неролито трябва да е част от връхните нотки, усещам миризмата му много силно и в сърцевината.
Сладко, плодово нероли, жасмин, много по-лека и чувствена версия на иланг-иланг и разбира се майската роза превръщат N°5 L’EAU в един разкошен, деликатно сладък и женствен парфюм. Базата е съставена от кедър и бял мускус. Присъстват и емблематичните за CHANEL алдехиди, които правят N°5 толкова незабравим и разпознаваем. 

Може би най-обсъжданата тема при N°5 L’EAU е неговата трайност. На моята кожа парфюмът се усеща около 6 - 7 часа. За тоалетна вода смятам, че това е повече от задоволително.
Но има една съществена разлика в самото шише, която трябва да споделя с вас.
Пулверизаторът, който се намира в шишенцето на N°5 L’EAU разпръсква течността по начин, който до сега не съм виждала в парфюм на CHANEL. Парфюмът буквално се превръща в супер фин и ефирен облак. Почти всеки друг парфюм има силна и "мокра" струя.
Още първите пъти, когато започнах да се пръскам усетих, че има нещо различно.
N°5 L’EAU ви обгръща в нежна парфюмна мъгла, за това ако искате ароматът да е максимално траен, трябва да доближите шишенцето по-близо до кожата и тогава да се напръскате.

Самата бутилка също е вид мистерия. Течността е почти безцветна, а пулверизаторът е напълно невидим. Това създава илюзията, че шишето е абсолютно празно. Само под определен ъгъл и светлина течността добива много фин и загадъчен зеленикав, почти неонов нюанс.
Шишето е изчистено и елегантно. Този път CHANEL са се постарали да направят по-интересна опаковка: над кутията има още един бял картон, върху който е изобразено в 3D шишенцето. След като отворите същинската кутийка ще видите, че парфюма "лежи" в нещо като легълце, което се отваря като цвете.  Върху него отново е изобразено изпъкналото шише на N°5.


Лицето на N°5 L’EAU е красивата дъщеря на Джони Деп и Ванеса Паради - Лили-Роуз Деп.
В началото на 90-те години Ванеса Паради е лицето на друг прекрасен аромат на CHANEL: COCO. Ако не сте гледали страхотната реклама, ето я и нея!
Лили-Роуз има същата детска невинност на майка си и мистериозният и див поглед на баща си. Разбира се имаше коментари, че ако не бяха известните ѝ родители, Лили-Роуз нямаше да е лице на CHANEL. Но нищо в този свят не е случайно: както ви разказах, винаги ще свързвам N°5 с музиката от филма "Едуард Ножиците", в който участва Джони.
COCO свързвам само и единствено с Ванеса (не само парфюмът, но и червилата) и сегашното продължение за мен е повече от логично :)

Като парфюмен колекционер ви препоръчвам по възможност винаги да си купувате първата лансирана версия на даден аромат. Модните къщи имат навика да променят ароматната формула на много популярни парфюми (въпреки, че често казват, че променят само опаковките).
В момента N°5 L’EAU е едно наистина изящно творение, което носи в себе си частица от духа на Les Exclusifs de CHANEL.
Ако обичате N°5, ще оцените и L’EAU!

N°5 L’EAU 50 ml = 177 лв.
N°5 L’EAU  100 ml = 251 лв.


Няма коментари:

Публикуване на коментар